Založ si blog

Prvé slobodné voľby v dobových novinách 1920

Keďže sa nám nebezpečne zvolebnieva. Rozhodol som sa pre vás pripraviť sériu zaujímavých výstrižkov zo starých novín.

Voliť mohol každý, kto dosiahol vek 21 rokov.

Zákony upravujúce volebné právo v medzivojnovom Československu mali v porovnaní s obdobím Rakúsko-Uhorskej monarchie jednoznačne demokratický charakter. Volebné právo patrilo k najdemokratickejším v Európe, umožňovalo občanom podieľať sa na vytváraní všetkých zastupiteľských zborov.

Volebné právo prvej ČSR sa opieralo o ústavu, čiastkové otázky upravovali osobitné zákony. Do poslaneckej snemovne (300 poslancov) mali aktívne volebné právo (právo voliť) občania od 21 rokov, pasívne (právo byť zvolený) občania od 30 rokov. Kandidačné listiny zostavovali politické strany. Volebné právo bolo založené na zásadách všeobecného, rovného, priameho a tajného hlasovacieho práva. Jednotlivé strany dostali mandáty podľa počtu voličov, výsledky volieb sa určovali až v troch skrutíniách.

Volebné právo mali občania zapísaní do volebných zoznamov, museli však preukázať najmenej trojmesačný trvalý pobyt (pri aktívnom volebnom práve) a trojročné štátne občianstvo (pri pasívnom), volič ani volený nesmeli byť trestaní. Zaujímavosťou volebného poriadku bola povinnosť zúčastniť sa volieb. Zamestnávatelia museli upraviť pracovnú dobu v deň konania volieb tak, aby sa na nich zamestnanci mohli zúčastniť. Rovnako bola upravená aj vojenská služba. Jeden mandát do poslaneckej snemovne pripadal v roku 1920 v Čechách na 42.452, na Morave na 45.639 a na Slovensku na 49.073 voličov.

Prvé voľby do poslaneckej snemovne v ČSR sa uskutočnili 18. apríla 1920 na celom území republiky. Z volieb bolo dočasne vylúčené územie Těšínska, Zakarpatská Ukrajina a niektoré pohraničné územia, o ktoré sa viedol spor (v Čechách Vitorazsko a Hlučínsko, na Slovensku horná Orava a severný Spiš). Voľby do poslaneckej snemovne prebiehali v 23 volebných krajoch (na Slovensku v siedmich), kandidovalo v nich 22 politických strán.

Na Slovensku sa volieb zúčastnilo osem strán. Okrem Slovenskej ľudovej strany a Slovenskej národnej a roľníckej strany to boli dve strany s celorepublikovou pôsobnosťou (sociálni demokrati a národní socialisti), tri maďarské strany a Združené židovské strany.

Najsilnejšou politickou stranou v rámci ČSR sa stala Československá sociálnodemokratická strana robotnícka, ktorá získala 25,7 percenta všetkých platných hlasov a 74 mandátov. Spolu s Nemeckou sociálno-demokratickou stranou robotníckou a Maďarsko-nemeckou sociálno-demokratickou stranou získali 38,5 percenta hlasov a 109 mandátov. Za ňou nasledovali Československá strana lidová, Agrárna strana a Československá strana socialistická.

Víťazstvom sociálnych demokratov sa vtedy skončili voľby aj na Slovensku. Získali 39,4 percenta a spolu s Maďarsko-nemeckou sociálno-demokratickou stranou vyše 46 percent všetkých platných hlasov. Za nimi nasledovala Slovenská národná a roľnícka strana (18,7 percenta) a Slovenská ľudová strana (18,1 percenta).

 

Bude vakcína od Pfizer bezpečná? Alebo slovenská epidemiológicka špička napojená na farmaloby.

21.11.2020

V týchto dňoch skupina Pfizer a Bio N tech oznámili dokončenie výroby vakcíny na Covid 19. Avšak Pfizer má za sebou aj smutnú históriu podvodov a omylov v podobe nežiaducich účinkov liekov. V ďalšej časti videá sa dozviete ako je napojená špička epidemiológov Zuzana Krištufkova, Ján Mikas a Pavol Jarčuška.

Žúrka menom americké voľby

09.11.2020

…..alebo s podtitulom Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Americké voľby majú zaujímavý priebeh.

Srbsko na pol ceste k rozpadu, alebo ako sa Miroslav Lajčák prorektorom stal.

05.11.2020

Len nedávno sa Miroslav Lajčák ukázal v plnej kráse. Ako?

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

mitopp

“Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny”, Aldous Huxley

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 225488x
Priemerná čítanosť článkov: 3697x

Autor blogu

Kategórie