Založ si blog

Krym cesta domov

 

Dlho očakávaný dokument ruskej televízie Rossija 24. Vladimír Putin rozpráva o tom ako prosil Janukovyča ,ale radšej opäť citácia: „Za prvé, Janukovyč mi volal 21.2.2014. Povedal mi, že sa chystá do Charkova na regionálnu konferenciu. Poviem to úprimne , povedal som mu, aby v tejto situácií metropolu neopúšťal.“ Nakoniec sa Janukovyč rozhodol isť na konferenciu s tým že v Kyjeve nasadil zložky. Ako vieme na druhý deň bola obsadená jeho kancelária.

Dej filmu sa odohráva okolo evakuácie demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny Janukovyča. Vladimír Putin poznamenáva na začiatku filmu, že prezidentovi Ukrajiny šlo o život. Citácia z dennika Pravda 15.3.2015: „Naša elektronická rozviedka registrovala pohyb jeho prezidentskej kolóny zakaždým, keď telefonoval. Poznali sme preto miesto jeho pobytu. Boli sme odhodlaní ho dostať priamo z Donecka, po súši, po vode alebo vzduchom. Poslali sme tam veľkorážové guľomety, aby nedošlo k zbytočným rozhovorom,“ povedal ruský prezident.

Hneď na začiatku dokumentu prezident RF priznáva, že po ozbrojenom prevatí moci na Ukrajine sa začal zaujímať o pripojenie Krymu k RF. „Nemôžeme nechať obyvateľov Krymu a toto územie napospas osudu z vôle nacionalistov.“  Ďalej v rozhovore sa uvádza, že Rusi mali dôkazy o tom, že na Kryme sa plánujú rozsiahke sabotáže a teroristické činy zo strany Nacistov z Ukrajiny.

Rusko od samého začiatku vedelo, že reálnymi „ťahačmi povrazov politiky“ na Ukrajine boli USA a bruselskí fanatici z Európskeho parlamentu a štruktúr EÚ.

Putin sa pýta: „Čo urobili naši partneri? Napomohli štátnemu prevratu. Vtedy začali jednať s opozíciou, nemyslím si, že je to najšťastnejší spôsob riešenia.“ Nemôžem prehliadnúť i fakt, na ktorý poukazuje i film. Ozbrojencov na Majdane cvičila Litva a Poľsko -najväčší podporovatelia vojny proti Rusku v Európe.

Nemenej zaujímave sú výpovede obyčajných ľudí so strhujúcimi rekonštrukciami udalosti.

Dej popisuje udalosť, ktorá sa stala 20.2.2014 v Čerkasskej oblasti. Z východnej Ukrajiny z protestov nazvanými „Antimajdan“ šli obyčajní ľudia naspäť domov na Krym. Ukrajinská milícia zastavila dopravu na ceste neďaleko Korsuni toho využili nacionalisti. najprv kričali „hanba, hanba“. Prvou obeťou sa stal vodič autobusu, celkovo ich poškodili osem z toho štyri zapálili. Zo spomínaneho autobusu vyviedli mužov, niektorých postrieľali a niektorým nakázali , aby do rúk nabrali rozbité sklo a mohli isť. Táto nehnanebná akcia lepšie povedané pogrom má na svedomí 7 obetí a dvadsať nezvestných. Ak sa chcete dozvedieť viac o tejto udalosti ponúkam odkaz na dokument s českými titulkami https://youtu.be/p7HrJbqYFVQ . Krásnu vetu použil režisér dokumentu mapujúcu tento pogrom: „Žijeme v dobe desivých tragédií, zahrnutých v tejto tragickej línii. Počas našej práce na tomto dokumente došlo na Ukrajine k ďalším hrozným udalostiam v Odese, Mariupole a Luhansku. Podľa môjho názoru sme ukázali a popísali tie veci, na ktoré v žiadnom prípade nesmieme zabudnúť.“

Pýtate sa ako reagovali naše média na túto udalosť? Svojsky. Mlčali.

V nasledujúcom komentári Vladimír Putin uvádza: “ S nástupom týchto síl na Ukrajine sme nemohli dovoliť, aby obyvatelia Krymu zažívali strach a biedu.“ Nejedného Krymčana tieto udalosti nenechali chladného a začali sa organizovať spontánne protesty vo veľkých mestách. Ochota udržať mier bola veľmi silná dokonca boli pripravený i na ozbrojený konflikt. Do čela „krymskej jari“ sa postavil Sergej Aksionov. Aksionov odpovedal na otázku radaktora, čo viedlo Krymčanov k protestom, bol to strach. Vladimír Putin sa vyjadril, že dovtedy Sergeja Aksionova dovtedy nepoznal a nikdy ho ani nevidel, čo svedčí o plnej autonómií v názoroch obyvateľov. Pri hľadaní rôznych zdrojov pre tento blog mi padla do oka do očí bijúca propagandistická vsuvka od Ivana Drábeka z denníka Pravda . nech sa páči ponúkam odkaz. http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/311748-ako-sa-z-vypalnika-stal-premier-odtrhnuteho-krymu/. Zahraniční novinári nazvali Aksionova Che Guevarom :).

Veľkú slávu na Kryme zožal Berkut, ľudia im ďakujú, že zachovali mier. Dokonca chranili bázu Berkutu v Simferopole. V Kyjeve, Ľvove a iných mestách usporiadavali sfanatizovaní obyvatelia tzv. pochody hanby, kde sa Berkut stal terčom poníženia.

Režisér dokumentu ponúka oddychovú chvíľku pri predstavovaní Sevastopoľa. Mesto hrdinov, Mesto admirál, ktorý má nezmazateľnú stopu v ruských dejinách. Toľko antibanderovských protestov ako v Sevastopole neboli nikde ako práve tu. Výpoveď obyvateľa Krymu je zaujímavá 23 rokov pod samostatnou Ukrajinou považujú Krymčania ako okupáciu. Za pripojenie Krymu k Rusku bojovali aj Krymskí tatári. Ruská televízia s i vybrala jedného z nich z dedinky Mamut- Sultán, kde ľudia nemajú ani vodovod, kanalizáciu ani elektriku. Musím povedať, že žijú veľmi usporiadaným životom , síce majú veľký počet detí, ale príbytky, skôr povedané unimobunky majú zariadené vkusne. Rozprával ako sa pripojil do protestov hnala ho túžba za lepší život. Tento pán spoznal počas protestov aj svoju ženu , Rusku, s ktorou sa neskôr aj oženil. Podľa jeho slov do protestov , by sa zapojil znovu.

Po výpovedi už spomínaného krymského tatára, režisér do deja vložil svoju veľmi peknú vsuvku. použil autentické video, kde malé dievčatko bozká na líce po zuby ozbrojeného vojaka stražiaceho okollie pred parlamentom.

Autor nemôže opomenúť úlohu Kozákov v boji o pripojenie. 27.2.2014 vstupujú tieto vojská cez Kerč na Krym. Kyjev vydáva príkaz, aby im bol zabránený vstup na územie. Putin rozpáva o kozákoch ako o ľuďoch so širokou dušou , odhodlanou brániť krajinu. A vždy sa dá na nich spoľahnúť. Pri vyššie spomenutom zákaze vstupu od Ukrajincov , časť Donských kozákov ubytoval vo svojom chráme otec Nikolaj. Pri tomto všetkom pozitívnom autor dokumentu nezabudol ani na veterána z Afganistanu a hrdinu pohnutých dní na Kryme Olega Gorškova. podľa výpovedí jeho kolegu z Berkutu, nezniesol Oleg stres a napäté chvíle a svoj život ukončil vo svojom aute, ktorým vošiel pod ukrajinský gruzovik.

V čase kedy vrcholila kríza na Ukrajine uskutočnili spojenci NATO cvičenie v Čiernom mori. Na tomto cvíčení sa objavila moderná loď Donald Cook. Rusi nemohli zostaň v defenzíve a na čiernomorskom pobreží rozmiestnili raketový komplex Bastion.

Po zaistení obrany Krymu z vonku bolo treba zaistiť ochranu poloostrova aj z vnútra. Na Kryme bolo v tom čase  o počte 20 000 ukrajinských vojakov, čo je obrovský počet. Toto odzbrojenie a následný prechod sa podaril na jednotku, keďže tri štvrtiny ukrajinských vojakov sa hneď pridala na stranu Ruska. K tomu prispeli aj miestni obyvatelia, ktorý pred kasarňami usporiadavali pikniky. Prvýkrát sa aj spomína neslávny generál Michail Kovaľ, ktorý nariadil vojakom a pohraničníkom strieľať do davu. Svoju krvavú misiu táto hydra splnila pri krvavých bojoch v Donbase, kde vydal rozkaz strieľať z ťažkých zbraní. Najväčšiu podporu má tento človek u hovorcu Majdanu Olega Turčinova.

Začiatkom marca prišli na Krym aj špecializovaní poradcovia z Ukrajiny, ktorí mali prekaziť ľudové hlasovanie o znovupripojení Krymu. Ruská federácia opäť nemohla zostať v defenzíve Vladimír Putin osobne nariadil vyslať jednotky špeciálneho nasadenia,aby demilitarizovala ostatných Ukrajincov na bázach. Za pomoci kozákov, čiernomorskej flotily, miestnych občanov sa to podarilo definitívne až 19.3.

Ako v každom štáte je pilier demokrácie prokuratúra , ani na Kryme tomu nie je inak. Touto úlohou je poverená pohľadná žena, Ukrajinka Natália Poklonská. Začínala ako prokuratórka Ukrajiny, kde sledovala činnosť Vladimíra Klička, ktorý mal veľmi dobré vzťahy prezidentom SBÚ (tajnej služby Ukrajiny). Natália Poklonská jeho činnosť pozorne sledovala za čo sa novým mocipánom znepriatelila. Vo vypätých a neprehľadných dňoch na Prokuratúru vtrhli príslušníci Pravého sektora zabavili alebo zničili všetky dokumenty. Natália Poklonská bola nútená odísť na Krym, kde sa táto statočná žena stala na pokyn Vladimíra Putina generálnou prokuratorkou.  Úsmevne poznamenáva , že jej švagor jej namiesto súdnictva  navrhol chovať sliepky. Na otázku ako vníma pripojenie Krymu k Rusku odpovedala: „Chvála Bohu.“ Nedá mi nespomenúť že táto odvážna žena v roku 2011 začala trestne stíhať chronickú podvodníčku, populistku a trpiacou smrteľnou hypochondriádou Júliu Tymošenkovú. Za čo si táto prokurátorka „vyslúžila“ bitku, skončila s vážnymi zraneniami.

Posledná časť filmu predstavuje doposiaľ nezverejnené autentické zábery zo zásahu Specnaz proti námornej základni Ukrajiny vo Feodosii. Rusom sa podarilo skôr vypátrať, že odtiaľ štáty NATO chystajú teroristické útoky a musel byť prevedený tento zásah, čo je chválitebné nikto nebol zranený ani usmrtený. Zistilo sa, že príslušníci Námornej základne Ukrajine boli Ukrajinci zo západnej časti tejto krajiny, ale čo je zaražajúce hovorili po anglicky.

Krymské referendum každí vieme ako dopadlo. Nedávno vyšiel nový prieskum verejnej mienky na Kryme, ktorý hovorí že až 83% z opýtaných je za to, aby Rusko chránilo toto územie aj napriek tomu, že to dôjde k roztržke zo Západom 7% nie je rozhodnutých a 10% je proti.

A na záver, čo praje Vladimír Putin Krymu ? ŠŤASTIE!!!

 

Bude vakcína od Pfizer bezpečná? Alebo slovenská epidemiológicka špička napojená na farmaloby.

21.11.2020

V týchto dňoch skupina Pfizer a Bio N tech oznámili dokončenie výroby vakcíny na Covid 19. Avšak Pfizer má za sebou aj smutnú históriu podvodov a omylov v podobe nežiaducich účinkov liekov. V ďalšej časti videá sa dozviete ako je napojená špička epidemiológov Zuzana Krištufkova, Ján Mikas a Pavol Jarčuška.

Žúrka menom americké voľby

09.11.2020

…..alebo s podtitulom Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Americké voľby majú zaujímavý priebeh.

Srbsko na pol ceste k rozpadu, alebo ako sa Miroslav Lajčák prorektorom stal.

05.11.2020

Len nedávno sa Miroslav Lajčák ukázal v plnej kráse. Ako?

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

mitopp

“Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny”, Aldous Huxley

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 225704x
Priemerná čítanosť článkov: 3700x

Autor blogu

Kategórie