Založ si blog

Jarný víkend v Belehrade. . . .

Od mojej poslednej návštevy sa toho v tomto meste zmenilo veľmi veľa. Či sú to zmeny pozitívne ukáže až čas. Belehrad som navštívil v dňoch 13.4- 15.4.

Tou najväčšou zmenou bol pre mňa fakt, že vlaky už nikdy nezastavia na hlavnej železničnej stanici. Po vyše 150 rokoch hlavná stanica prestala plniť svoj účel. Na jej mieste vyrastie megalomaniacky projekt Beograd na vodi, podobný tej našej Eurovei. Stanica sa presunula 3 km ďalej do mestskej časti Prokop.

Na dlhšiu dobu sa z Nového Sadu vlakom do Belehradu nedá dostať, keďže prebieha rekonštrukcia trate.

Čo som teda počas dvoch dní videl a zažil?

V prvom rade chcem poďakovať Nebojšovi, ktorý ma viezol z Bratislavy do Nového Sadu. Počasie v druhý deň neprialo dlhým prechádzkam mestom, vhod prišiel prebiehajúci šampionát 2A divízie v hokeji. Vidieť mužstvá ako Chorvátsko, Španielsko, Austráliu a Čínu bol osviežením. Z postupu sa tešili Srbi.

Posledný deň už počasie prialo preto som aj navštivil Múzeum Nikola Teslu. Bol to zážitok. Začiatok prehliadky začína filmom o jeho živote. Musím povedať bol to génius s veľkým G. Viete, ktorej vektorovej veličiny je jednotkou  1 T (TESLA)??

Múzeum sa snaží, aby si aj návštevník  okúsil Teslove vynálezy na vlastnej koži. Nebol som výnimkou. Do ruky som dostal žiarivku podobnú klasickej neónke. Pracovníčka zapla stále funkčný transformátor a výboj, ktorý nastal rozžiaril neónku na fialovo aj s patričným silným výbojom. Prehliadka trvala asi hodinku. Počas druhého dňa prebiehal aj 32. ročník maratónu, ktorý som si pozrel na Brankovom moste a aj chvíľu som pobudol v mieste cieľa.

Ako každú návštevu srbského hlavného mesta ukončujem v Chráme svätého Sávu. V Chráme prebieha masívna rekonštrukcia, hlavná loď je uzavretá. Ukazovatele smeru ma zaviedli do podzemia Chrámu. Pod podlahou je umiestnená krypta zasvätená svätému Lazarovi. Tá krása ohromí, krypta odetá do zlata na stenách výjavy z Biblie, v živote som nezažil také emócie naplnené duchovenstvom.

Zaujímavosťou tejto krypty je, že sa nachádza 7m pod hlavným chrámom. Budovať ju začali až v roku 2001, čiže v prvotných plánoch chrámu vôbec táto krypta nebola. Vyviezli pri nej 15000 metrov kubických zeminy. Túto krásu si pozrite na mojich fotkách.

 

Bude vakcína od Pfizer bezpečná? Alebo slovenská epidemiológicka špička napojená na farmaloby.

21.11.2020

V týchto dňoch skupina Pfizer a Bio N tech oznámili dokončenie výroby vakcíny na Covid 19. Avšak Pfizer má za sebou aj smutnú históriu podvodov a omylov v podobe nežiaducich účinkov liekov. V ďalšej časti videá sa dozviete ako je napojená špička epidemiológov Zuzana Krištufkova, Ján Mikas a Pavol Jarčuška.

Žúrka menom americké voľby

09.11.2020

…..alebo s podtitulom Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Americké voľby majú zaujímavý priebeh.

Srbsko na pol ceste k rozpadu, alebo ako sa Miroslav Lajčák prorektorom stal.

05.11.2020

Len nedávno sa Miroslav Lajčák ukázal v plnej kráse. Ako?

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát

18.04.2024 07:02

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:20

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

mitopp

“Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny”, Aldous Huxley

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 225377x
Priemerná čítanosť článkov: 3695x

Autor blogu

Kategórie