Založ si blog

Gruzínsko (Tbilisi)- milovník legiend

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAHinduistický mních a spisovateľ Kalpanasáhní raz dávno povedal: „Niektoré krajiny vás upútajúOLYMPUS DIGITAL CAMERA.Gruzínsko vás začne mámiť a zvádzať hneď ako vkročite na jeho pôdu.“

Skôr ako prejdem k samotnému rozprávaniu, predstavím pohnutú históriu Tbilisi a samotného Gruzínska.

        Ako už názov značí Gruzínsko je predkané povesťami legendami. Domáci svoju krajinu inak nenazvú ako Sakartvelo. Jedna z najznámejších hovorí o vzniku samotného mesta Tbilisi. Názov je odvodený od slovíčka „tbili“ teda teplý.Legenda hovorí, že mesto vzniklo za vlády Vachtanga Gorgasaliho, ktorý na love zastrelil bažanta, takto zranený spadol do horúceho prameňa a zázračne sa uzdravil. Na túto počesť nechal kráľ postaviť honosné mesto. V priebehu histórie bolo mesto niekoľkokrát zničené. Bolo obsadené mnohými ríšami ako boli Peržania, Seldžuckí Turci a pod.

Gruzínci mesto dobyli v 12. storočí. Od 1801 je Gruzínsko súčasťou Ruskej monarchie. A samostatnosť si užívali len chvíľu od 1918-1920, po tomto roku ich násilne pripojili boľševici. A definítivne po rozpade ZSSR získali samostatnosť.

Tbilisi dnes… 

          Po prílete na novučičké letisko a absolvovaní povinných úkonov si ma do „parády“ vzal taxikár. Počas cesty sa má v ruštine vypýtoval ako sa u nás žije koľko zarábame. Tento pán čo to naznačil aké praktiky vládnu v Gruzínsku.  Lukratívne pozemky v Tbilisi vykúpila azerbajdžanská mafia. Toho dôkazom bol aquapark na brehu „tbiliského mora“, teda také niečo ako v Bratislave Zlaté piesky.

      Ubytovanie som si našiel v odľahlejšej časti Tbilisi medzi stanicami metra Guramišvili a Grmaghele.   V Tbilisi sú badateľné stopy pohnútej histórie. Ohromený som bol z očarujúcej a rozmanitej architektúry. Na Rustaveliho triede som objavil Národné múzeum. Nachádzajú sa v ňom významné archeologické nálezy zo Sýrie, z Turecka. Jediná časť , ktorá sa dala aj fotiť bola o tzv. sovietskej okupácií. Táto výstava bola asi tou najzaujímavejšou z tohto múzea. V miestnosti ma uchvatil masívny stôl, ktorý použival sám Lenin či Stalin. Letargickým krokom postupujem k Námestiu slobody a monumentálnemu pamätníku . Vládne tu čulý dopravný ruch. Zo zatajeným dychom a kľučkujúc medzi autami prechádzam cez cestu, aj keď sú tu vybudované podchody ich množstvo nepostačuje. Smerom doľava od námestia začína historická časť Tbilisi. Významnou pamiatkou tohto mesta sú kúpele Abanotubani. Našiel som ich na pravom brehu rieky Mtkavari a pod pevnosťou Narikala. Sieť kúpeľov tvoria atypické kupolovité stavby, kde v ich utrobách pracujú zlaté ruky masérov. o čom svedčí i vysoké vstupné 20 až 80 Lari , čo je približne 8€ až 35€. Ich účinky si pochvaľoval aj velikán ruskej literatúry Alexander Puškin, o tom svedčí i pamätná tabuľa umiestnená v areáli. Zostanem ešte chvíľku na zemi. Počas svojho pobytu som sa niekolkokrát zatúlal do úzkych uličiek voňajúcich rôznymi jedlami, churchelou. V týchto uličkách objavujem Etnografické múzeum. Rozhodne stojí za návštevu. Po vymotaní sa môj zrak ohromí moderna Most slobody, večer krásne vysvietený. Za týmto mostom sa nachádza spievajúca fontána. Každý večer na dve hodiny sa jej trysky dajú do pohybu v rytme tónov samby.

Pevnosť Narikala

V areáli spievajúcej fontány som neodolal a za symbolické cestovné 0,2€ sa vydávam visutou lanovkou ponad staré Tbilisi na pevnosť Narikala. Cesta trvá približne päť minút no ponúka mnohé krásne výhľady na mesto. Pár slov k histórií pevnosti. v 4.storočí ju dali vybudovať Arabi, v dobe vzniku niesla názov Shuris- ciche (v preklade vraj nenávidená pevnosť). Vystriedala rôznych majiteľov , ale najväčší rozmach zaznamenala za vlády Dávida Staviteľa na prelome 11. a 12.storočia. Táto pevnosť stojí za návštevu, aspoň na chvílku človek zažije ticho. V roku 1967 bol pri archeologickom prieskume odhalený kostol z 12. storočia. O niekoľko desaťročí bol prestavaný , aby ladil zo zvyškom pevnosti. Ozdobený je freskami. Vedľa pevnosti prichádzam k soche Matke Gruzínska. Nabažený atmosférou sa rozhodnem navštíviť Katedrálu Sioni. Písaním unavený končím svoj blog, tvrdením, že Gruzínsko a Tbilisi ponúka omnoho viac pamiatok, ktoré som uviedol. Priaznivé ceny, láskaví ľudia, to všetko čaká na objavenie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bude vakcína od Pfizer bezpečná? Alebo slovenská epidemiológicka špička napojená na farmaloby.

21.11.2020

V týchto dňoch skupina Pfizer a Bio N tech oznámili dokončenie výroby vakcíny na Covid 19. Avšak Pfizer má za sebou aj smutnú históriu podvodov a omylov v podobe nežiaducich účinkov liekov. V ďalšej časti videá sa dozviete ako je napojená špička epidemiológov Zuzana Krištufkova, Ján Mikas a Pavol Jarčuška.

Žúrka menom americké voľby

09.11.2020

…..alebo s podtitulom Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Americké voľby majú zaujímavý priebeh.

Srbsko na pol ceste k rozpadu, alebo ako sa Miroslav Lajčák prorektorom stal.

05.11.2020

Len nedávno sa Miroslav Lajčák ukázal v plnej kráse. Ako?

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

mitopp

“Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny”, Aldous Huxley

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 225771x
Priemerná čítanosť článkov: 3701x

Autor blogu

Kategórie