Založ si blog

19(20)14 Paralela napätia dnes a pred sto rokmi

 

Oskar Potiorek

Oskar Potiorek


Leon Biliński

Leon Biliński

             Pri pohľade na mocenské hry veľmocí dnes a pred sto rokmi nachádzam znepokojivé paralely. Aj malý chlapec vie, že podnet na vypuknutie bol atentát v Sarajeve zo dňa 28.6.1914. O mesiac neskôr bola vyhlásená vojna Srbsku. V médiach je táto udalosť opísovaná ako keby vyhlásenie vojny bolo náhodné. Je to lož.

            V januári tohto roku riaditeľ Národného archívu Srbska Miroslav Perišić predstavil málo známy list, ktorý odhaľuje prípravy na vojnu viac než rok pred jej vypuknutím. Odprezentovaný list pochádza z 28.5.1913. Jeho autorom je Oskar Potiorek, vtedajší gubernátor Bosny a Hercegoviny. Adresovaný bol ministrovi financií vo Viedni Leonovi Bilińskemu. Prvýkrát bol tento list zverejnený v roku 1928 v denníku Večernja pošta v Sarajeve.

             „Našou hlavnou úlohou je zabezpečiť, aby sme sa v najbližších rokoch sústavne pripravovali na veľkú vojnu, ktorá sa bude odohrávať v extrémnych podmienkach. Rozumie sa, že tento pokojný čas, lepšie povedané v tomto prípravnom období musíme vytvoriť so Srbskom priateľské (?) vzťahy. Bol by to fatálny omyl, ak by sme sa domnievali, že môžeme Srbsko považovať za dôveryhodného partnera a to aj na úkor svojej najväčšej úžitočnosti vo vnútornej a vonkajšej politike. Ak nechcete využiť aktuálnu situáciu na likvidáciu Srbska natoľko, aby sa spojil s monarchiou aspoň vo forme komerčných, vojenských zvyklostí a konvencií. Treba počítať s tým, že v každej budúcej vojne bude Srbsko bojovať horkokrvne na strane našich nepriateľov.“

             V ďalšej časti listu Oskar Potiorek píše, že treba srbské vidiecke obyvateľstvo v Bosne udržať v stave letargie, ale so srbskou inteligenciou treba nakladať s bezprostrednou prísnosťou.

              V liste sa ďalej dočítame aj o vzťahoch medzi Chorvátmi, Srbmi a Bosniakmi: “ Najvyšším princípom musí byť, aby sa v celej krajine , najmä v parlamente riadilo návrhmi Bosniakov a Chorvátov a samozrejme nevylúčiť srbskú opozíciu.“

             Gubernátor sa obával priklonu Záhrebu k Belehradu, čo by podľa neho predstavovalo veľké nebezpečenstvo.

             Naskýta sa tu otázka prečo sa tento list neobjavil skôr. Môj názor je taký, že to nezapadá do teórie, najmä by to poškodilo veľmoci ako Nemecko, či Rakúsko. Aj dnes sme svedkami nenávisti k všetkému srbskému.

zdroj:  http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=1087&yyyy=2014&mm=01&dd=06&nav_id=797013

www.balkanistyka.org

154107018852caa78c812c4050216834_orig

Bude vakcína od Pfizer bezpečná? Alebo slovenská epidemiológicka špička napojená na farmaloby.

21.11.2020

V týchto dňoch skupina Pfizer a Bio N tech oznámili dokončenie výroby vakcíny na Covid 19. Avšak Pfizer má za sebou aj smutnú históriu podvodov a omylov v podobe nežiaducich účinkov liekov. V ďalšej časti videá sa dozviete ako je napojená špička epidemiológov Zuzana Krištufkova, Ján Mikas a Pavol Jarčuška.

Žúrka menom americké voľby

09.11.2020

…..alebo s podtitulom Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Americké voľby majú zaujímavý priebeh.

Srbsko na pol ceste k rozpadu, alebo ako sa Miroslav Lajčák prorektorom stal.

05.11.2020

Len nedávno sa Miroslav Lajčák ukázal v plnej kráse. Ako?

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

mitopp

“Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny”, Aldous Huxley

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 225382x
Priemerná čítanosť článkov: 3695x

Autor blogu

Kategórie