Založ si blog

Skopje, mesto megalománie

 

        Rozmaznaný a  s nostalgickým pohľadom sa  lúčim s Ochridom. 

Do hlavného mesta prichádzam po troch hodinách v rozpálenom autobuse. Omámený horúčavou sa neiste dotýkam nástupiska stanice. V takom stave myseľ odlišne vníma podnety. Vychutnávam si nevšedné pohľady rozpáleného mesta na rieke Vardar. Do centra mesta som sa dostal za necelých dvadsať minút. Počas presunu som natrafil na celú plejádu dvojposchodových doubledeckrov, ktoré tu jazdia.

      Skopje leží na našom kontinente, ale jedným očkom poškuľuje po Azií. Islam sa tu miesi s právoslavím. Svoj životný priestor tu zdieľajú slovanskí Macedónci, Albánci, Turci a Cigáni. Spomeniem i exoticky znejúce názvy miestnych častí Gazibaba, Čair a pod.

       Pri vstupe do centra na mňa dýchla impozantná budova Archeologického múzea. V čase mojej návštevy sa aj ďaľšie budovy dokončovali. Hneď vedľa múzea sa náchadza najhodnotnejšia pamiatka, stredoveký most cez rieku Vardar, ktorý tvoril prirodzený vstup do centra. Tento most má priviedol na druhý breh, kde sa nachádza malebná čaršija, malé domce v tureckom štýle. 

V starom meste sa nachádza niekoľko kostolíkov, verejné osmanské kúpele, mešity a ďalšie typické stavby pre daný región. Hneď po prechode mosta uvidíte na ľavej strane kostol Sv. Dimitrija, ktorý je však momentálne zneprístupnený z dôvodu už spomínanej výstavby. Hneď vedľa sú niekdajšie kúpele Daud Pašu z 15. storočia, ktoré boli svojho času najväčšie na Balkáne a dnes poskytujú priestory mestskej galérii. Neďaleko smerom vyššie do mesta sú ďalšie kúpele Čifte Amam, ktoré taktiež slúžia výtvarnému umeniu, tentokrát súčasnému. Ak vás však i obrazy nezaujímajú, interiér je rozhodne zaujímavý a hodný návštevy, keďže vám sprostredkuje dojmy z niekdajšieho fungovania tureckých kúpeľov vrátane originálneho obloženia stien a potrubí rozvádzajúcich teplú vodu. Neodmysliteľnou súčasťou Skopje je i pevnosť Kale, pochádzajúca z 11.storočia,počas mojej návštevy taktiež hermeticky uzavretá. Na druhej strane rieky Vardar som nenašiel mnoho pamiatok, z časti za to môže ničivé zemetrasenie z 26.7.1963. Tomuto priestoru sa hovorí Ploštad Makedonija a kráľuje mu socha s krásnou fontánou, skúste hádať akého významného bojovníka stvárňuje ? Ak hádate Alexandra Macedónskeho ste na správnej adrese. Zaujímavým výletom môže byť návšteva hory Vodno, kde sa týči železný kríž s úctyhodnými 66 metrami. Na túto horu som sa nedostal pre krátkosť pobytu, čo má aj teraz trochu hnevá, že som tam nebol. Asi najznámejšou rodáčkou je významná postava svetových dejín. Matka Tereza sa tu narodila albánskym rodičom v roku 1910. Macedónci si ju veľmi vážia.

       Na záver zhrniem svoje dojmy zo Skopje. Skopje je tak trochu zvláštne mesto, ale stojí za návštevu. Odporúčam si kúpiť v skopje preslávenú balkánsku kávu ale i hroznovú rakiju nezameniteľnej chuti.

Čaršija

Čaršija

 

Pôvodná ulica v tureckom štýle

Pôvodná ulica v tureckom štýle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cyril a Metod

Cyril a Metod

 

Vardar a západ slnka

Vardar a západ slnka

 

staré uličky

staré uličky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Socha rodáčky Matky Terezy

Socha rodáčky Matky Terezy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


 

Bude vakcína od Pfizer bezpečná? Alebo slovenská epidemiológicka špička napojená na farmaloby.

21.11.2020

V týchto dňoch skupina Pfizer a Bio N tech oznámili dokončenie výroby vakcíny na Covid 19. Avšak Pfizer má za sebou aj smutnú históriu podvodov a omylov v podobe nežiaducich účinkov liekov. V ďalšej časti videá sa dozviete ako je napojená špička epidemiológov Zuzana Krištufkova, Ján Mikas a Pavol Jarčuška.

Žúrka menom americké voľby

09.11.2020

…..alebo s podtitulom Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Americké voľby majú zaujímavý priebeh.

Srbsko na pol ceste k rozpadu, alebo ako sa Miroslav Lajčák prorektorom stal.

05.11.2020

Len nedávno sa Miroslav Lajčák ukázal v plnej kráse. Ako?

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

mitopp

“Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny”, Aldous Huxley

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 225503x
Priemerná čítanosť článkov: 3697x

Autor blogu

Kategórie