Založ si blog

Na stope Cyrila a Metoda, Macedónsko

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chrám sv. Nauma

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pevnosť cára Samuila

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pevnosť cára Samuila

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

archeologické nálezy na Plaošniku


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Albánsko, mesto Pogradec


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pantelejmon, Chrám svätého Klimenta, Ochrid


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pohľad na Ochrid


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Páv pri Chráme sv.Nauma


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chrám sv.Nauma


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nádherná macedónska príroda


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

výkopavky na Plaošniku


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

antické divadlo


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

prameň pri Chráme sv. Nauma


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vstup do chrámu


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chrám sv. Nauma


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hľadisko divadla z pódia


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

centrum Ochridu


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1000 denárovka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

západ slnka nad jazerom

západ slnka nad jazerom

Celý minulý rok sa niesol v znamení 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie a aj moja cesta bola venovaná práve týmto vierozvestcom.

 V Kumanove zažívam kultúrny šok, všade špina, odpadky,smrad z hospodárskych zvierat. O hodinku neskôr ma privítala čistučka a novotou voňajúca budova autobusovej stanice v Skopje. Mením  veľmi pekné denáre (1€= 62 MKD). Moja cesta pokračuje až k albánskym hraniciam do mesta Ochrid, tak ako na celom Balkáne listky na autobus kupujem v pokladni na stanici. Cesta trvá približne tri hodiny a prechádza cez nádhernú prírodu.

Vystupujem v centre Ochridu a ihneď beriem taxík a za 300MKD , ktorý ma odváža do 7km vzdialeného Lagadinu na samom brehu Ochridského jazera. Toto jazero je jedno z najstarších sladkovodných jazier na svete. Údajne vzniklo pred 3 až 4 miliónmi rokov, má rozlohu 340 km2. Je dlhé 30 km a široké 15 km a maximálnu hĺbku má 285 metrov. O ochridskom jazere je známe, že v ňom plávajú ryby, z ktorých vyrábajú tzv. ochridské perly .Sú to rôzne náhrdelníky či náramky pre ženy. V meste ich kúpite pomerne lacno. Tieto ryby som síce nevidel, ale kúpanie vrele odporúčam.

Ochrid- najkrajšie mesto v Macedónsku

Ležanie a ničnerobenie na pláži nie je nič pre mňa, preto som sa vydal objavovať mesto Ochrid. Jeho história siaha do 4.st.pr.n.l kedy ho dobyl Filip II. Maceónsky vtedy ešte osadu Lychnidos. V druhom storočí pr.n.l. sa táto osada dostala do rúk Rimanom a stala sa súčasťou obchodnej cesty Via Egnatia. V 6.st.n.l. sa tu začína usadzovať slovanský kmeň Brsajcov. Dnešný názov Ochrid vznikol v 9.st. a pochádza z výrazu „vo hrid“ a znamená to na kopci. Koncom 10. storočia dal Samuil I. bulharský cár a vedúca postava proti byzantského povstania vystavať pevnosť, ktorá tvorí dominantu mesta i dnes. Mesto a jazero boli v roku 1980 zapísané do zoznamu UNESCO a právom. 

Po širokom bulváre J.B.Tita ma moje kroky zaviedli na centrálne námestie v blízkosti prístavu. Toto námestie tvorí sieť úzkych uličiek plné obchodníkov, umelcov, zlatníkov, nechýbajú sochy naších vierozvestcov. Neskôr som sa vydal nad mesto, kde ma čakalo najkrajší program celého pobytu. 

Pár krokov od centra mesta sa nachádzajú pozostatky rímskeho divadla, ktoré boli postavené v roku 200 pred naším letopočtom v helenistickom štýle. Divadlo má ideálnu polohu leží medzi dvoma kopcami, ktoré ho chránia pred poveternostnými vplyvmi. V čase rímskej ríše bol využívaný aj na gladiatorske predstavenia. Dnes sa toto divadlo rekonštruuje a v lete sa tu konajú koncerty.

Neďaleko divadla sa nachádza kopec Plaošnik, s nádherným Chrámom svätého Klimenta. Je to síce len replika pôvodného chrámu z roku 863, ktorý dal pravdepodobne vystavať sám svätý Kliment. Vytvoril z tohto miesta akúsi prvú slovanskú univerzitu a centrum vzdelanosti. Interiér chrámu tvoria nádherné fresky s vyobrazením svätcov.

V blízkosti chrámu stretávam miestneho „podivína“, lámanou srbčinou mi želá všetko dobré do života a pridáva pár faktov o sebe a aj o Macedónsku. Na Plaošniku obzerám archeologické nálezy starých základov ďaľších budov, ktoré slúžili ako knižnica a pod. Po tejto poézii pre oči sa štverám do kopca k pevnosti bulharského cára Samuila, vstupné je opäť symbolické 100MKD, bol som trochu sklamaný, keďže tu prebieha rekonštrukcia a všade vládne chaos. Po tejto prehliadke mi aj vyhladlo, centrum mesta ponúka mnoho príležitosti k posedeniu. 

V centre Ochridu hneď vedľa mešity som objavil zastrčenú na prekvapenie plnú reštauráciu s pestrým výberom jazerných plodov. V ponuke som našiel aj pestrú škálu grilovaného mäsa na akýkoľvek spôsob. Najviac som si „pošmákol“ na  Macedónskej mandži, také niečo ako naše lečo a ktomu padlo dobre i Skopské pivo, nie som odborník na pivo, ale chutilo lepšie ako naše alebo české. Odporúčam ochutnať i národné jedlo Tavče Gravče, na portáli Pravdy som našiel recept tak nech sa páči a prijatno, teda dobrú chuť (http://varecha.pravda.sk/recepty/tavce-gravce/38582-recept.html). 

Chrám svätého Nauma

 Tesne pred obedom nasadám do starého autobusu, za kormidlo si sadá Macedónec Dragan. Cesta vedie strmými zákrutami, kde si to Dragan „šinie“ hlava nehlava a v reproduktoroch zneje starý dobrý Vivaldi. Po hodinke sa ocítam pred vstupom na trhovisko. Ako zisťujem ide o trh albánsky, keďže hranica je len 1km od tohto miesta. Aj som sa chcel otočiť, necítil som sa bezpečne. Dragan ma slabou srbčinou uisťuje, že Macedónci sú priateľsky a nemám sa čoho báť, vstupujem do huriavku trhoviska. Po prejdení trhoviska stúpam kamenným chodníkom. Pred vstupom do areálu som si prečítal propagačný leták. V letáku autor ospevuje toto miesto ako niečo nadpozemské, magické, kde človek nájde vnútorný pokoj, rozhodol som sa ho ísť hľadať. A našiel som ho, ale to až zisťujem  po čase.

V blízkosti chrámu vyvierajú dva pramene, v parkoch chovajú pyšné pávy, Macedónci sú na nich hrdí, dokonca tento motív je na 50 denárovej bankovke. 

Chrám bol postavený okolo roku 900 prvým srbským pánovníkom Stepanom Urošom. Meno je spojené so svätcom Naum, ktorý je tu aj pochovaný.  Vstup do chrámu si treba vytrpieť v dlhom rade, ale stojí za všechny prachy. Sprievodca nám ukázal ikonostas zo 17. storočia , po stenách sú výjavy z biblie. Sprievodca sa  snami podelil aj o príhodu, ktorá tvrdí že z náhrobku sv. Nauma sa ozýva nepravidelný klepot, čo značí jeho tlkot srdca, či to je pravda, neviem. Rozhodnem viem, že Macedónsko je krásna krajina, kde žijú nesmierne milí ľudia, ochotní pomôcť v každej situácií. Iba v meste Tetovo si dávajte pozor, žije tam albánska menšina, ktorá sa živí nekalými obchodmi

 

 

 

 

 

 

Bude vakcína od Pfizer bezpečná? Alebo slovenská epidemiológicka špička napojená na farmaloby.

21.11.2020

V týchto dňoch skupina Pfizer a Bio N tech oznámili dokončenie výroby vakcíny na Covid 19. Avšak Pfizer má za sebou aj smutnú históriu podvodov a omylov v podobe nežiaducich účinkov liekov. V ďalšej časti videá sa dozviete ako je napojená špička epidemiológov Zuzana Krištufkova, Ján Mikas a Pavol Jarčuška.

Žúrka menom americké voľby

09.11.2020

…..alebo s podtitulom Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Americké voľby majú zaujímavý priebeh.

Srbsko na pol ceste k rozpadu, alebo ako sa Miroslav Lajčák prorektorom stal.

05.11.2020

Len nedávno sa Miroslav Lajčák ukázal v plnej kráse. Ako?

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

mitopp

“Cestovaním zistíte, ako sa každý mýli v názore na iné krajiny”, Aldous Huxley

Štatistiky blogu

Počet článkov: 61
Celková čítanosť: 224638x
Priemerná čítanosť článkov: 3683x

Autor blogu

Kategórie